Consus’un ilk çeyrek karı 12 milyon lira

Consus Enerji, 2024 yılının ilk 3 aylık döneminde 292 milyon lira gelir ve 12 milyon lira net kar elde ettiğini duyurdu. 

MW100 – Consus Enerji İşletmeciliği ve Hizmetleri AŞ [CONSE], 2024 yılı ilk çeyrek sonuçlarını açıkladı. Consus Enerji’nin gelirleri 292 milyon lira, net kârı ise 12 milyon lira seviyelerinde gerçekleşti.

Consus Enerji Genel Müdürü Atay Arpacıoğulları, ilk çeyrek sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, 2024 yılı içinde tesislerinin toplam kurulu gücünün 110MW’ın üzerine çıkacağını kaydetti ve “Yardımcı kaynak güneş santralleri ve öztüketime yönelik dağıtık güneş santralleri alanındaki yatırımlarımıza 2023 yılında da devam ederek, yıl sonu itibari ile işletmede olan kurulu gücümüzü 98 MW’a çıkardık. Yatırım süreçleri devam eden santrallerin de 2024 içerisinde devreye alınmasıyla kurulu gücümüz 110 MW’ı aşacak. Önümüzdeki dönemlerde de başlıca odağımız hem santral kurulu gücü hem de finansal performans açısından sürdürülebilir büyümeyi sağlayarak değer yaratmak olacak” diye konuştu.

43,8 MİLYON LİRA FAVÖK

Consus Enerji’nin gelirleri, 2024 yılının ilk üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %4 azalış göstererek, 291.871.658 lira oldu. Şirketin faiz, amortisman ve vergi öncesi kârı (FAVÖK) ise bir önceki yıla göre %26 oranında düşüş gösterdi ve 43.791.212 lira seviyesinde kaldı. 2023 yılından itibaren TL bazlı maliyetlerdeki artış oranının, ortalama kurdaki artışa kıyasla yüksek gerçekleşmesi, gelirlerin ağırlıklı yabancı para cinsinden elde edildiği biyokütle iş kolundaki faaliyet kârlılığındaki artışı 2024 yılının ilk çeyreğinde de sınırlarken, dağıtık enerji iş kolunda tavan fiyat uygulamaları sonucu elektrikteki piyasa takas fiyatları ile doğalgaz fiyatı arasındaki marjın daralması, FAVÖK performansını etkileyen unsurlar oldu. 

Şirketin net kârı ise, FAVÖK’teki azalışa ek olarak artan finansman giderlerinin etkisi ile bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %43 düşüş göstererek 12.097.916 lira olarak gerçekleşti. 

YURT İÇİ VE YURT DIŞINDA YATIRIM ARAYIŞI

Yurt içinde ve yurt dışında yatırım fırsatlarını takip ettiklerini belirten Genel Müdür Atay Arpacıoğulları, “Biyokütle santrallerinde istikrarlı üretim faaliyetlerine 2024 yılının ilk üç aylık döneminde de başarılı bir şekilde devam ettik. İlaveten, biyokütle tesisleri içerisinde yaklaşık 3,5MWp yardımcı kaynak GES kapasitesine ilişkin yatırımlarımız tamamlandı. Yine biyokütle tesislerine eklenebilecek ilave yardımcı kaynak GES kapasitesine yönelik EPDK’ya yapılan lisans tadil başvurusu 2023 yılı Ekim ayı içinde onaylandı. Ardından yaklaşık 7MWp’lik ek kapasite yatırımı için çalışmalara başladık. Bu ek kapasiteni de 2024 yılı içinde devreye almayı planlıyoruz. Her ne kadar etkin revizyon çalışmaları yapılmış olsa da Şanlıurfa’daki biyokütle tesisinde yeterli seviyede üretim verimi elde edilemediği için, 2024 yılı Nisan ayı içinde tesis faaliyetlerinin sürekli olarak durdurulmasına karar verdik” dedi. 

Dağıtık enerji iş kolunda imzalanan enerji performans sözleşmeleri kapsamındaki tesis kurulumlarının büyük ölçüde tamamlandığını anlatan Arpacıoğulları, 2024 yılında bu tesislerle dağıtık enerjide hizmet verdikleri kurulu gücü 59,4MW’a yükselteceklerini kaydetti. Arpacıoğulları sözlerini şöyle sürdürdü, “Dağıtık enerji iş kolumuzda hem özel sektör hem de kamuya tasarruf sağlamaya yönelik çözümlerimize önümüzdeki dönemde de ağırlık vereceğiz”.

SERMAYE ARTTIRIM GELİRİ FİNANSAL BORÇLAR İÇİN KULLANILACAK

Atay Arpacıoğulları, sözlerini şöyle tamamladı, “Ülkemizin 2053 karbon nötr hedefine paralel şekilde yenilenebilir enerji alanında üretimine devam eden, aynı zamanda geliştirdiği GES projeleri ile müşterilerinin verimlilik hedeflerine destek sağlayan Şirketimiz için Sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalar ve şirket genelinde yaratılan farkındalık ön plana çıktı. Sürdürülebilirliği tüm işlerimizin merkezine koyarak çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu çerçevede, ilk Sürdürülebilirlik Raporu’nu da 2023 yılı içerisinde kamuoyunun bilgisine sunduk. SPK Sürdürülebilirlik Uyum Raporu’nu da KAP üzerinden 2024 yılının Nisan ayı içinde paylaştık. Sürdürülebilirlik Endeksi’ne katılım için de çalışmalarımız devam ediyor”.

Consus Enerji sermaye yapısının güçlendirilmesi, borçluluk seviyesinin düşürülerek finansman giderlerinin kârlılık üzerindeki etkisinin azaltılması ve daha sağlıklı bir finansal yapıya kavuşturulması amacıyla, 2024 Mayıs ayı başında sermaye arttırma kararı almıştı. Arpacıoğulları, söz konusu bedelli sermaye arttırım işlemiyle finansal borçların azaltılacağını belirtti.

spot_imgspot_img

Son Haberler

Power MBA dördüncü dönemi başladı

Sabancı Üniversitesi ile Enerjisa Üretim işbirliğiyle düzenlenen ve enerji sektörüne vizyoner yönetici yetiştirmeyi hedefleyen Power MBA’in 4. dönemi başladı.

Enda Enerji halka açılıyor

Enda Enerji Holding, 2030’da rüzgâr ve güneş yatırımlarıyla toplam 500 MW’lik kurulu güce ulaşmak için ihtiyaç duyacağı kaynağı toparlamak için halka açılıyor.

Aksa Doğalgaz’dan çocuklara çevre bilinci 

Aksa Doğalgaz, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü “Doğamızda Var” diyerek Hatay ve Malatya’daki çalışanları ve çocuklarıyla kutladı. 

Turkcell’den güneşe 240 milyon dolar yatırım

Dünyadaki ilk 8 operatör arasında yer alan Turkcell, hayata geçirdiği uygulamalarla 2050’de net sıfır şirket olmayı hedefliyor. 

ESCON Enerji, Singapur’a verimlilik hizmeti satacak

Mitsubishi Heavy Industries ile birlikte Asya-Pasifik pazarına girmeye hazırlanan ESCON Enerji ilk adımı Singapur ile atıyor.
spot_imgspot_img